18 Şubat 2013 Pazartesi

Kremalı Brokoli Çorbası..


                                   Brokoli, besin olarak en yararlı sebzelerden biridir. Bunun yanı sıra;
* Brokoli bedeni kanser tehlikesine karşı korur: Yapılan son bilimsel araştırmalar, Turpgiller familyasındaki sebzelerin kansere karşı bedeni koruduğu; özellikle brokolinin yenilmesinin, akciğer, kolon (kalınbağırsak) ve prostat kanserlerine yakalanma rizikosunu iyice azalttığını ortaya koymuştur.
* Brokoli, yüksek oranlarda A vitamini kaynağı betakaroten ile C ve E vitaminleri içerir: Kalp hastalıklarına yakalanma, kalp krizi geçirme ve katarakt illetine tutulma gibi rizikoları da en aza indirger.
* Yüksek oranlarda demir ile folik asit içeren brokoli kansızlığı önler. Ayrıca doğum yapacak kadınların, spina bifida (yani omurganın bir yanının açık olması) hastalığına yakalanmış çocuk doğurması rizikosunu en aza indirir.

Uzmanlar, brokolide, havuçtakinden daha fazla beta karoten bulunduğunu söyleyerek, bu sebeple yenilebilecek, suyu içilebilecek en iyi besinlerden olduğunu kaydediyor. Beta karotenin, güçlü bir kanser savaşçısı olduğunu vurgulayan uzmanlar, yemek borusu, mide, bağırsak kanserleri tehlikesini azalttığını ifade ediyor.
Brokolinin ayrıca, B1 ve C vitamini ile dolu olduğunun altını çizen uzmanlar, yüksek miktarda kalsiyum, kükürt, potasyum ve selenyum maddeleri içerdiğini belirtiyor. Mineral ve demir eksikliğini gideren brokolinin vitamin deposu olduğunu bildiren uzmanlar, suyunun havuç veya elma suyu ile karıştırılarak içilmesinin de faydalı olduğunu kaydediyor.

Brokoli, yukarıda bahsettiğim gibi uzmanların tüketmemizi tavsiye ettikleri sebzeler arasında. Ben de brokoliyi en çok çorbasını içerek tüketirim çünkü en sevdiğim hali budur. ''Keyfimola.com'' sitesinden görüp de yaptığım ve lezzetine bayıldığım Kremalı Brokoli Çorbası'nın tarifini sizlerle aşağıda paylaşıyorum :)

Malzemeler:
500 gr brokoli
1 havuç
1 patates
1 soğan
2 su bardağı süt
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı krema
tuz, karabiber

Yapılışı:
Brokolileri yıkayıp biraz sirkeli suda bekletin. Daha sonra suyunu süzdüğünüz brokolileri tekrar bol suda yıkayıp bir tencereye koyun, peşine kabukları soyulmuş doğranmış patates ile temizlenmiş havuç ve soğanı üzerini atıp, üstlerini aşacak kadar su koyun ve haşlayın.
Başka bir tencerede yağı eritip unu kavurun, unun rengi hafif değişmeye başlayınca azar azar sütü ilave ederek muhallebi kıvamında pişirin. Hazırladığınız bu beşamel sosa brokoliyi, diğer sebzeleri ve haşlama suyunun yarısı kadarını, tuzu ve karabiberini ekleyip blenderden geçirin. Yoğunluğu çok oldu ise artan haşlama suyundan ilave ederek çorbanızın yoğunluğunu damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Çorbayı kısık ateşte 5 dakika kadar pişirin.
Herşey tamamlanınca çorbaya kremayı ekleyip 1-2 taşım kaynatıp çorbayı sıcak sıcak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun :)









2 yorum:

  1. brokoli sağlıklıda krema sağlıksız:)
    ama kremasız da bu çorbanın ne lezzet olur:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kremayı en son katabiliyorsun bu tarifte ve içinde süt de olduğu için kremayı içine katıp katmamak senin insiyatifinde aslında. ben mesela kremayı eklemeden önce de bir kaşık aldım çorbadan. Lezzeti gayet yerindeydi :) ama tarifte de verdiğim gibi 1-2 çorba kaşığı krema, koca bir tencere için çok büyük bir miktar sayılmaz :) o yüzden azıcık ekliyorum ben de :)

      Sil