10 Şubat 2013 Pazar

Mercimek Köftesi



Bugün, çok sevdiğim  pratik bir tarifi paylaşmak istedim. Annem sıkça yapardı bu köfteden. 
Bulguru ve mercimeği çok seven biri olarak bu ikisinin biraraya geldiği bu güzel yiyeceği ben de soframdam pek eksik etmem :)
İçinde özellikle bol maydanoz olması da sağlık açısından çok faydalı..Ben mercimek köftesini ilk deneyişimde, portakal ağacı sitesinden çok faydalanmıştım ve ilk denemem de oldukça başarılı olmuştu :) 
Hazırlanışı da oldukça basit anlatıldığı için, tarif konusunda bu siteden yararlandım (kendimce bazı eklemeler ve değişiklikler yaparak)



malzemeler:
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 litre su
  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1 baş kuru soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1,5 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • dilediğiniz miktarda pulbiber
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  • yarım  demet maydanoz
  • 3-4 sap yeşil soğan
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 yemek kaşığı limon suyu
  • marul 
hazırlanması:

* 1 su bardağı kırmızı mercimeği yıkayıp 1 litre su ile ateşe koyun. tencerenin kapağını aralık bırakın. (yoksa taşıyor) mercimekler ezilip hafif sulu kalıncaya kadar kaynatın. (bütün suyunu çekerse köfteler kuru olur)
*  2 su bardağı ince bulguru derin ve yayvan bir kaba alın, üzerine sulu mercimeği ekleyip karıştırın. kabın üzerini alüminyum folyoyla kapatıp mercimekler şişene kadar (30 dakika) bekletin.
* bu arada 1 baş kuru soğanı yemeklik doğrayıp tavaya alın. bir çay bardağı zeytinyağı ile soğanları öldürün. 1,5 yemek kaşığı biber salçasını ve 1,5 yemek kaşığı domates salçasını ekleyin. 1 tatlı kaşığı karabiberi ve dilediğiniz kadar pulbiberi de ekleyip karıştırın. en son 1 çay bardağı sıcak suyu tavaya ilave edip 1-2 taşım kaynatın.
*  bu karışımı bulgur ve mercimek karışımına ekleyin. tüm malzemeyi karıştırıp kabın üzerini tekrar kapatın.
* 3-4 sap yeşil soğanı yıkayıp doğrayın. bir demet maydanozu da aynı şekilde yıkayıp kıyın. bunları bir kenara koyun.
*  derin kaptaki karışımınıza 1,5 tatlı kaşığı tuz ekleyin ve 10 dakika boyunca yoğurun. yoğurduğunuz köfte harcına kenarda bekleyen yeşillikleri ekleyin ve üzerine biraz limon sıkarak tekrar yoğurun (köfte harcınız sulu gelirse bir miktar daha ince bulgur ekleyip suyu çekmesini sağlayabilirsiniz) harçtan cevizden az büyük parçalar koparıp avucunuzun içinde şekil verin. (elips veya çiğ köfte şekli olabilir)
*  servis tabağına marul  dizip köfteleri üzerlerine yerleştirin.

Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder