10 Şubat 2013 Pazar

Taş Fırında Güveç




Bugün size Güneydoğu Anadolu yöresinden taşfırında güveç tarifini vermek istiyorum. Eşimin o bölgeden olması nedeniyle yakından tanıdığımız bir lezzet. Bu güveçte taze sebzeler ve kemikli kuzu etinin baharatlarla birleşmesi, toprak güveç  ve yemeğin taşfırında pişmesi işin püf noktasını oluşturuyor. Daha fazla uzatmadan tarifimize geçiyoruz :)




Malzemeler:
*6 adet patlıcan
*6 adet domates
*6 adet sivribiber 
*2 adet orta boy (yemeklik doğranmış) soğan 
*1 kilo iri doğranmış kemikli kuzu eti (kasabınıza güveç için olduğunu söylerseniz size uygun eti verecektir)
*1 yemek kaşığı salça
*50 gr kuyrukyağı (tercihinize bağlı) 
*100 gr tereyağı
*8 diş sarımsak
*kırmızı pulbiber ve kırmızı toz biber

*1 tatlı kaşığı tuz (miktarı tercihinize bağlı)
*1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber (miktarı tercihinize bağlı)
*bir-iki tutam kekik (miktarı tercihinize bağlı)
*bir-iki tutam kimyon (miktarı tercihinize bağlı)




Yapılışı:
Önce patlıcanları küp küp doğrayın,tuzlu suda 15 dk bekletin ki acısı gitsin...Doğranmış kuzu etini, güvecin dibine iyice yerleştirin, üzerine minik minik doğranmış kuyruk yağını ilave edin. Bunların üzerine yemeklik doğranmış soğanları ve baharatları koyun. Daha sonra, doğranmış (tuzlu suyu süzülmüş) patlıcanları ve doğranmış domatesleri ekleyin,domateslerin üstüne sarımsakları serpiştirin. En üste de biberleri yerleştirin ve  tereyağını parçalar halinde üzerine ekleyin. Salçayı 1 bardak su ile sulandırıp elde ettiğiniz salçalı su karışımını tencerede yavaşça gezdirin. Tencerenin üzerini  alüminyum folyo ile kaplayıp üzerine tencerenin kapağını kapatın ve toprak güvecinizdeki yemeği muhitinizdeki lahmacun yada pide fırınına götürün,yaklaşık 2buçuk-3 saat taş fırında pişirsinler..Çünkü bu yemeğin tadını taş fırın verir...Evde pişirince aynı tadı yakalayamazsınız...Sıcak pide ve sebzeli bulgur pilavıyla servis edebilirsiniz. 

Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder