10 Ekim 2013 Perşembe

Kırmızı Pancar Salatası (Pembe Salata)


Bugün, çok sevdiğim pancar salatasının tarifi ile karşınızdayım. Hazırlaması kolay, lezzetli ve bir o kadar da yararlı. Aynı zamanda yemeklerinizin yanında bir meze gibi sunabileceğiniz bir salata çeşidi Pancar salatası. Kışın vazgeçilmezlerinden bence..Yararları da saymakla bitmiyor..



Pancar; A, B, C ve P vitaminleri ile potasyum, sodyum, magnezyum, fosfor, çinko, demir, kalsiyum, brom ve bakır minerallerini içerir.

Pancarın Faydaları: Kırmızı pancar, iştahı açar ve hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir. Mide ağrılarını ve ekşimelerini azaltır. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Böbrekleri çalıştırır. Şeker hastalığı ile vereme karşı koruyucudur. Karaciğerin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve kansızlığı giderir. 
Bitki, beta karoten ve folat bakımından zengin yapısıyla bağışıklık sistemini güçlendirip kan yapımına destek verir. Kırmızı pancarın suyu en güçlü kan düzelticilerden biridir. Havuç suyu ile yarı yarıya karıştırılan kırmızı pancar suyu, içildiğinde alyuvarların sayısını kısa zamanda yükseltir. Özellikle soğuk algınlığı enfeksiyonlarının arttığı kış aylarında kırmızı pancarın tüketilmesi, vücudun direncini artırır.
Kırmızı pancar suyu kansere karşı iyi bir koruyucudur. Ayrıca, yüksek tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir. Kırmızı pancara rengini veren pigmentler, pancarın kansere karşı savaşta etkili bir sebze olmasını sağlamaktadır.


Gelelim pancar salatamızın tarifine;


Malzemeler:
  • 1 adet orta boy kırmızı pancar
  • 3 yemek kaşığı Yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı mayonez

Yapılışı:

* Pancarları sirkeli suda yarım saat beklettikten sonra yıkayın ve (kabuklarını soymadan) bir tencerede yumuşayana kadar suda haşlayın. 

(Ben pancarları soymadan tüketiyorum. Çünkü zaten haşlandıktan sonra kabuğu da oldukça yumuşamış oluyor ve de en önemlisi Ahmet Maranki katıldığı bir TV programında pancarın kabuğunda çok vitamin olduğunu ve kabuğuyla birlikte tüketilmesini ısrarla tavsiye etmişti) 


* Pancarlar haşlandıktan sonra rendenin kalın tarafıyla pancarları rendeleyin.

* Rendelediğiniz pancarları geniş bir karıştırma kabına alın ve içine az bir miktar tuz ekleyin.

* Sarımsakları ezin ve yoğurt, mayonez ile karıştırın ve bu karışımı, rendelediğiniz pancarların içine ilave ederek tekrar karıştırın.
* Salatanızın üzerini nane yada maydanoz yaprakları ve pancar parçaları ile süsleyerek servis yapın.

Not: Bu tarifi mutfaksirlari.com adresinden görerek, hazırlama kısmında birazcık değişiklik yaparak tarifi kendime göre uyarladım. Bu ve bunun gibi pek çok pratik, lezzetli ve faydalı tarifler öğrenmek için siz de bu siteden yararlanabilirsiniz. (www.mutfaksirlari.com)

Hepinize afiyet olsun :)

2 yorum:

  1. resmi bile çok hoşuma gitti,hatta şu an canım çekti:)
    eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Salatanın rengi bile iştahı açıyor :)

      Sil