Yönetmen Fatih Akın, ''Cennetteki Çöplük'' belgeselinde Karadeniz Bölgesi'nin en önemli sorunlarından biri olan çöp toplama alanlarını ve bu alanların oluşturduğu çevresel tehdidi konu alıyor.
Alman yapımı 98 dakikalık belgesel filmde Fatih Akın, Trabzon yakınlarındaki Çamburnu köyü halkının 2007 yılında beldelerine kurulan çöp depolama merkezine karşı verdikleri mücadeleyi anlatıyor.
Belgeselde yerel halkı temsil eden Belediye Başkanı Hüseyin Alioğlu'nun yürüttüğü adalet mücadelesi önemli bir yer tutuyor. Merkezi otoritenin Ankara'da yaptığı masa başı planlara ve bürokratların sonu gelmez yalanlarına karşı vicdanın sesi olarak izlediğimiz Hüseyin Alioğlu'ndan, kanunlara göre çöp depolama alanlarının yerleşim bölgelerine uzaklığının en az 1 km olması, içme suyu kaynaklarına uzak olması ve çöpten çıkan kirli suların arıtılması gerektiğini öğreniyoruz. Oysa bir şirketin minimum maliyet mantığıyla yaptığı tesis, yerleşim yerlerinin hemen yanı başına kuruluyor ve arıtılması gereken kirli su, Doğu Karadeniz'in yoğun yağmurlarıyla sürekli toprağa, derelere ve denize karışıyor. Bürokratların bu çevre felaketine dair ufku ise, çöplükten yayılan yoğun kokuyu önlemek için çöplerin üzerine parfüm sıkmak gibi absürdlüklerin ötesine geçemiyor.
Doğu Karadeniz'in tek mavi bayraklı kıyısı Trabzon-Çamburnu artık kuzgunların mekanı.
7 yıl önce çöp tesisi yapılan bölgenin hali perişan. Çamburnu, artık felaket habercisi kuzgunların adresi oldu. Fatih Akın'ın çektiği belgeselde dile getirilen kaygılar bir bir gerçekleşiyor ne yazık ki..
İyi seyirler..