Yazılarını ilgiyle takip ettiğim Milliyet gazetesi bloglarından (http://blog.milliyet.com.tr/dogrumu) bir yazıyı sizinle paylaşmak istedim bu post'umda. Bu yazının akabinde paylaştığım ''Işık hızı belgeseli'' nin de daha anlaşılır nitelikte olmasını sağlayacağını düşünüyorum.
Işık hızı aşıldı. Kuantum yani Metafizik çağı başlıyor!!
İki fiziki alem var. Birincisi bildiğimiz içinde yaşadığımız ortamı oluşturan, gözlerimizle gördüğümüz, ellerimizle dokunduğumuz alem. FİZİKİ alem. Bu aleme insanların cismin bölünebilen en küçük parçası olarak bildiği ATOM'da dahil. İkincisini de de, atomun da altında daha küçük parçacıklar oluşturuyor. ATOM ALTI PARÇACIKLAR denilen bunlar.Kuark' lar, Nötrino' lar ve düşünce enerjisini oluşturan Foton' lardan meydana geliyor ki, fizik kurallarının geçerli olmadığı bu aleme FİZİK ÖTESİ ( Metafizik ) denilebilir. Kuantum fiziği işte bunları konu olarak ele alıyor
Atom dahil, atoma kadar FİZİKİ ALEM'e insan bilgisi büyük ölçüde ulaşabilmiş. Ve bu aleme hükmedebiliyor. Labaratuarda inceleyebiliyor. Şekil verebiliyor. Sebep ve sonuçlarını bilimsel kurallara bağlayabiliyor. Ama Metafizik aleme ise insan henüz ilk adımı atmış durumda. İşte bu aleme insan bilgisi ve beyni hükmedemiyor. Bu alemin olguları ve sonuçları büyük ölçüde '' belirsizlik '' sınırları içinde. Bir sistematiği yok. Örnek olarak insan düşüncesini oluşturan enerji parçacıkları olan fotonlar aynı anda binlerce kilometre ötede ve yine aynı anda her yerde etkili olabiliyor.
İşte insan için fizik kurallar ile açıklanamayan '' mucizeler '', zaman boyutu, cinler, melekler gibi varlıklar ve kavramlar ve paralel evrenler bu alem kapsamı içinde deyebiliriz.
Kısa bir süre önce Önemli bir haber patladı dünya medyasında '' IŞIK HIZI AŞILDI '' ve haberle birlikte, ışık hızının aşılamayacağı doğrultusundaki Einstein'ın İzafiyet Teorisi geçersiz mi sorusu gündeme geldi.
Şimdi dün bu konu ile ilgili olarak 24/09/2011 tarihinde Taraf Gazetesinde yayınlanan şu haberi inceleyin:
'' Bilim dünyasında şok: Einstein yanıldı. Işık hızının saltanatı yıkıldı
Bilim dünyası, İsviçre’deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) laboratuarından gelen haberle sarsıldı: Albert Einstein’ın izafiyet teorisine göre evrenin hız sınırı olan ışık hızı, nötrinolar adı verilen çok küçük kütleli parçacıklar tarafından geçildi. Nötrinolar, CERN’in Cenevre yakınlarında bulunan merkezi ile İtalya’nın başkenti Roma’nın doğusundaki Gran Sasso laboratuarı arasındaki 730 kilometrelik mesafeyi ışıktan yaklaşık altı kilometre daha hızlı bir şekilde kat etti. Işık hızı saniyede 299 bin 792 kilometre 458 metreye tekabül ederken, nötrinoların hızını saniyede 299 bin 798 kilometre ve 454 metre olarak belirleyen fizikçiler hâlâ ölçüm aletlerine inanmakta güçlük çekiyor. CERN araştırmacıları arasında “Hiç beklemiyorduk”, “Şaşırtıcı” gibi bol ünlemli ifadeler hakim... OPERA adı verilen deneyin koordinatörü Antonio Ereditato “Alınan sonuç bizi hayrete düşürdü. Ancak bu sonuç doğrulanıncaya kadar bir keşif olarak kabul edilmeyecek. Böyle bir sonuç aldığınızda hata yapmak istemezsiniz. Aylardan beri hiçbir sorun yaşamadan testler yapıyoruz ve şu ana kadar bir hata bulamadık” dedi. Deneyin ölçümlerinden sorumlu olan Lyon Nükleer Fizik Enstitüsü araştırmacısı Dario Autiero nötrinoların ışık hızının pabucunu dama atmasını şöyle açıklıyor: “Bir başka değişle, eğer nötrinolar bir ışınla yeryüzünde 730 kilometrelik bir ‘sprint koşusunda’ yarışıyor olsalardı, varış çizgisini ışına 20 metrelik bir fark atarak aşacaklardı.” Yani nötrinolar fotofinişe bile gerek kalmadan ipi göğüsleyecekti. ''
Benim fizik bilgim lise öğrenimindeki fizik dersleri ile sınırlı. Ama bu bilginin yani atomaltı parçacıkların hızının, ışık hızını aşması, daha da önemlisi inasanoğunun atom altı parçacıklara hükmederek onlarla deney yapabilmesi ile insanlığın FİZİK çağını aşarak, METAFİZİK çağına girdiğini düşünüyorum. Bir başka deyişle KUANTUM ÇAĞI'na.
Bu çağda neler oluyor ve neler olabilecek ?
=== Milyar yıllar öncesi başlayan evrenin başlangıç anı olan BİGBANG olayı artık labaratuarda incelenebiliyor.
=== Işık hızı da aşılabildiğine göre insanoğlu en büyük gizemi oluşturan zaman boyutunun sırlarına ulaşabilecek.
=== Işık hızı şimdilik az bir farkla aşılabilmiş. Bu oluşum geliştirilebilirse artık uzayın '' binlerce yıllık ışık hızı '' mesafeleri aşılabilecek, uzayın erişilmez diye bilinen boyutlarındaki gizemler, alemler insan bilgisine dahil olacak.
=== Kuantum düşünce tekniği ile insan '' insani yaklaşım bakımından '' yüzlerce, belki de binlerce yıllık mesafeyi kısa süre içinde alacak. Belki de gerçek huzurun yolu keşfedilecek.
=== Yani kısaca Kuantum çağı başlıyor.
Hepinize iyi seyirler..
Gülşah'cığım hakikaten çok ilginç ve önemli şeyler oluyor, Einstein'in yanılması da çok ilginç ama hep denir ya bilimde %100 kesinlik yoktur yarın bir gün şimdiye kadar bilmediğimiz bir şey çıkabiliyor bilimin güzelliği de bu, ben de fizikten hiç anlamam en korktuğum dersti hatta:)ama özellikle evrenin sırlarını çözmek, hatta tanrıya ulaşmak için bence din değil, bilim yol gösterecek insanlara diye düşünüyorum hep
YanıtlaSilBilim sayesinde, Hakikatin varlığına ve şahaneliğine daha somut bir şekilde tanıklık ediyoruz. (Big Bang teorisine bile aslında kaç yüzyıl önceden yer vermiş Kuran ve daha nicesi var) Bu yüzden ikisi ayrılmaz bir bütün. Bilim gözardı edildiğinde cahiliye dönemini ve yobazlığı, din gözardı edilip sadece materyalist bir bakış açısı da maneviyat çöküşünü gösteriyor bize. O yüzden ne okuduğun ve onu nasıl idrak ettiğin önem kazanıyor.
YanıtlaSil