19 Ağustos 2013 Pazartesi

Gandhi

Yapım: 1982, İngiltere-Hindistan
Tür: Biyografi, Dram, Tarih
Yönetmen: Richard Attenborough
Oyuncular: Ben Kingsley, Daniel Day-Lewis, Martin Sheen, Candice Bergen, Roshan Seth
Senaryo: John Briley
Imdb Puanı: 8,1


Film; hayatini Hindistan'ın  bağımsızlığına kavuşmasına adayan bir idealist Mahatma Gandhi'nin hayatından bir kesit anlatıyor. 
En iyi biyografik çalışmalardan biri olarak kabul edilen ve 11 dalda aday olduğu Oscar ödüllerinden “en iyi film” ve “en iyi yönetmen” dahil tam 8 ödül alan filmde Gandhi'yi usta oyuncu Ben Kingsley canlandırıyor.  


Ben Kingsley, Gandhi'yi canlandirmak icin büyük ugraşlar vermiş, onlarca kitap okumuş, Gandhi'nin yaşadığı yerleri tek tek gezmiş. Dış görünüşünü de benzetmek adına da kilo verdirilip, güneş altında yanmasina uğraşılmış ve bunca emeğin sonunda usta oyuncu Gandhi'ye tıpatıp benzemiş ve çok iyi bir performans sergileyip rolünün hakkını vermiş.


Gandhi siddet karsiti mucadelesiyle pasif direnisin ilk onculerinden. Egosunu tamamen sıfırlaması, halka yakın oluşu, cesareti ve ince zekası insanı derinden etkiliyor ve bizlere ders çıkartıyor. İnsanlara olan inancını yitirmeyen Gandhi filmin sonunda diyor ki: "müslümanlara ve hindulara dünyadaki tek şeytanın kalbimizde dolaştığını kanıtlayacağım ve tüm savaşlarımızın orada yapılması gerektiğini."


Gandhi'nin hayatını ve felsefesini anlayabilmek için izlenmesi gereken bu belgesel tadında filmi kaçırmayın.

İyi seyirler..





4 yorum: