18 Ocak 2014 Cumartesi

Yunus Emre Aşkın Sesi


Yapım: 2014 - Türkiye
Tür: Tarih
Yönetmen: Kürşat Kızbaz
Oyuncular: Devrim Evin, Levent Tamer, Bülent Emin Yarar, Sinan Albayrak, Ahmet Mekin, Altan Erkekli, Altan Gördüm
Senaryo: Kürşat Kızbaz


10 Ocak’ta gösterime giren film, şiirleriyle Anadolu kültür ve medeniyetinin oluşumuna büyük katkı sağlamış olan Yunus Emre’nin aşkı arama serüvenini konu ediniyor.

Yunus Emre'nin (Devrim Evin) dergah dergah dolaştığı yolda Hacı Bektaş-ı Veli’den (Ahmet Mekin) Mevlana’ya (Altan Erkekli) , Tapduk Emre’den (Bülent Emin Yarar)  Hallac-ı Mansur'a  (Levent Tamer) kadar pek çok tarihi karakter çıkıyor karşımıza. 

Film; Aşk'a aşık Yunus'un, derviş Yunus'a dönüşmesini başarılı bir şekilde aktarıyor. Bu yolculuğunda biz de Yunus Emre'ye eşlik ediyoruz güzel şiirlerini dinleyerek.


Filmde Devrim Evin'in oyunculuğuna hayran kalmamak imkansız. Her yönüyle rolünün hakkını vermeye çalışmış. Levent Tamer ise  Hallac-ı Mansur rolüyle ve Ahmet Mekin de Hacı Bektaşı Veli rolüyle oldukça etkileyiciydiler. Bülent Emin Yarar'ı da Tapduk Emre rolüyle oldukça başarılı buldum.
Ancak filmdeki diğer oyuncular için aynı şeyi söyleyemicem. Özellikle Balım hatun karakteri röfleli maşalı saçları, takma kirpikleri ve çok belirgin rujuyla filmde çok sırıtıyordu. Oyunculuğu için de farklı bir şey söyleyemicem. Çünkü ses tonu da oynadığı karaktere göre çok ince kalmış. Bu detaylar nasıl gözlerinden kaçtı yada neden önemsemediler bilmiyorum. Bence hem Balım hatun hem de Mevlana için farklı oyuncu seçimleri daha uygun olurdu. 

Bununla birlikte, filmin bir diğer güzelliği de filmde bolca kullanılan müzikleri..Soundtrack albümü çıkarsa ilk fırsatta edinicem. Filmde emeği geçen herkesin emeğine sağlık. 
Eminim ki böyle önemli düşünürlerin işlenmesi, sinemamıza da olumlu yönde yansıyacak. Bu değerlerin, yeni nesle tanıtılması açısından çok büyük önem taşıyor. O yüzden ileride bu tür filmlerin çok daha güzellerini yapacağımızdan ve tüm dünyaya büyük bir gururla tanıtacağımızdan eminim.

Özellikle de, günümüzde maruz kaldığımız gündem kirliliği ve madde odaklı yaşamdan bir an olsun sıyrılmak ve uzak kalmak için bu filmi izlemenizi tavsiye ederim. 

İyi seyirler..



4 yorum:

  1. Güzel bir filme benziyor:)
    Sende beğendiysen tamamdır :)
    Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son zamanlarda görmeye ihtiyaç duyduğum türden filmlerden biriydi. O yüzden ilaç gibi geldi diyebilirim. Filmin blogda bahsettiğim bazı taraflarını gözardı ettiğinde filmi genel itibarıyla izlenebilir buldum. İnşallah sen de beğenirsin :)

      Sil
  2. aa yeni film izlemedim daa.
    hızlısın yanii.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Film vizyona gireli 2 hafta oldu. vizyondan kalkmadan önce izle :)

      Sil