16 Mart 2017 Perşembe

Arrival


Yapım: 2016 - ABD
Tür: Bilimkurgu
Yönetmen: Denis Villeneuve
Oyuncular: Amy Adams, Forest Whitaker, Jeremy Renner


Ted Chiang'ın kısa öyküsünden sinemaya uyarlanan Arrival, dünya dışı yapıların uzaydan yeryüzünde farklı noktalara iniş yapmasıyla, dilbilimci Dr. Louise Banks (Amy Adams) ve ekibinin uzaylıların geliş amacını çözmeye çalışmasına odaklanıyor. Uzaylılar bir tehlike midir, yoksa barışçıl amaçlarla mı gelmişlerdir?




-Alıntıdır-
İnsan, evrende bir zerredir. Kendine biçilmiş kaderini yaşar. Peki kader, doğrusal akışa mı döngüsel akışa mı sahiptir? Zaman gibi, eğer kader döngüselse, insan, önceden başına gelecekleri bilmesine rağmen (determinizm sorgusu) yine de canını acıtacak aynı seçimleri yapmaya devam eder mi?
Filmin ana karakteri, Amy Adams, bir dil bilimci. Dil biliminde “sapir whorf” olarak kabul edilen hipotez uyarınca konuştuğu dilin yapısına göre insanın karakteri ve dünya görüşü de değişmektedir. Bu bağlamda filmde, ana karakterin yaşam tecrübesi üzerinden izleyiciye, konuşulan dil sayısı, şekli arttıkça zamanın algılanma biçimi değişebilir mi, insan değişen algısı ile kaderine müdahale edebilir mi soruları yöneltiliyor. Dil, insanoğluna evrenle iletişim kurması için hediye edilmiş bir armağandır. Ya bu armağan insana kendi geleceğini görme yeteneğini ile birlikte sunulmuşsa? Uzay zamanı, dünya zamanının ötesinde ise insan, kendini sınırlamaktan vazgeçip, geçmiş ve gelecek kavramlarına ilişkin ilüzyondan kurtulabilir mi?

İyi seyirler..





2 yorum:

  1. yönetmen de oyuncular da iyimiş. izlenebiliir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. izlenebilirin ötesinde izlenmesi şart bence :)

      Sil