1 Mart 2013 Cuma

Grave of the Fireflies // Ateşböceklerinin mezarı




İzledikten sonra etkisinden kolay kurtulamayacağınız türden bir anime ''Ateşböceklerinin Mezarı''..
İkinci Dünya Savaşı sırasında anne ve babasını yitirmiş bir abi-kardeşin var olma mücadelesini anlatan son derece dokunaklı bir hikayesi var..Konusu, gerçek bir hikayeden alınmış olduğu için de, insanı daha fena çarpıyor..
Filmlerde, savaşı yalın haliyle izlemek bile savaşa karşı kötü duygular beslemek için yeterliyken, bunu küçücük, tombul yanaklı, sevimli bir kızın hikayesiyle izlemek insanı daha derinden etkiliyor..
Savaşın havadan yağan ''alev topları'' ile bu iki kardeşin sığınaklarının içini aydınlatmak için kullandıkları ''ateş böcekleri'' arasındaki görsel bağlantı ve bunun gibi küçük detaylar filmin atmosferini öyle güzel beslemiş ki etkilenmemek elde değil..
Filmin sonlarına doğru boğaz düğümlenmeleriniz başlıyor ve film boyunca eğer hala dağılmadıysanız, filmin en sonunda her yerden çıkıp da yavaşça kaybolan Setsuko'yu görünce mutlaka dağılırsınız.. Çünkü ben özellikle o sahnede gözyaşlarımı artık tutamaz hale geldim..O sahnede, savaş için naralar atan halkın, savaş başlayınca kendileri için savaşan askerlerin geride bıraktıkları ailelerine ne denli sahip çıkıldığına da tekrar şahit oldum..Savaşın, insanların insanlıklarını kaybettikleri kırılma noktalarından biri olduğu gerçeğini yüzümüze vurduğu için ve yetim kalan bir abi-kardeşin açlıkla mücadelesi görmezden gelindiği için insanlık adına utancımdan ağladım belki de..

Filmin en güzel müziklerinden birini de aşağıdaki videoda sizlerle paylaşıyorum..Setsuko'nun hala kulaklarımda çınlamakta olan ''Seita'' seslenişi ise bu videoda da (2:08'de) mevcut..



Bu güzel anime dramanın sinema uyarlaması da yapılmış aynı zamanda..
Daha fazlası için: http://www.ntv.co.jp/hotaru
Ben öncelikli olarak animesini izledim ve çok beğendim..O yüzden animeseverler kesinlikle kaçırmasın diyorum..Filmini de izleyince yorumlarımı ayrı bir post'ta paylaşırım sizlerle..

İyi seyirler diliyorum herkese..

4 yorum:

  1. Anime izlenince ağlanır mi? Evet ağlanır :) Ben animeyi izleyip ağlamıştım, gerçekten de muhteşemdi.

    YanıtlaSil
  2. Uzun zamandır film izlemiyorum.Yeniden izlemeye başlamak için güzel bir anime gibi gözüküyor.Yorumunuza sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzlemek için geç kalma sakın.bu anime geç kalınmaması gereken türden..

      Sil