1 Aralık 2013 Pazar

Black Gold // Kara Altın


Yapım: 2011- Katar, Tunus, İtalya
Tür: Dram
Yönetmen: Jean-Jacques Annaud
Oyuncular: Antonio Banderas, Freida Pinto, Mark Strong, Tahar Rahim, Riz Ahmed
Senaryo: Jean-Jacques Annaud, Menno Meyjes
Yapımcı: Tarak Ben Ammar
Filmin Diğer Adı: Day of The Falcon


Black Gold; bağnaz din adamlarının etkisi altında kalan, geleneklerine sıkı sıkıya bağlı babası Sultan Amar ile batı uygarlığının ve ABD kaynaklı petrodolarların etkisindeki kayınpederi Emir Nesib arasında kalan Arap prensi Auda'nın, kitaplara düşkün barışçıl bir gençten, 'mecburi' bir savaşçıya dönüşmesinin 'epik' öyküsünü anlatıyor..

Amerikalılar'ın arabistan'da büyük petrol yataklarını ilk buldukları yıllar olan 1930’larda geçen film, 'kara altın'  petrol nedeniyle, bölgeye büyük bir iştahla yönelen emperyalist güçlere fazla değinmeden, o yıllardaki Arap dünyasına eleştirel bir bakış atıyor..


Film; Sultan Amar gibi insanların halen daha günümüzde var olsaydı dünyada herşeyin daha iyi olabileceğini hayal ettiriyor insana; özellikle de paraya değer vermeyişiyle..
Filmde;  dram, din, macera, başarı gibi öğeler ise kararınca güzel bir şekilde verilmiş. ''Enemy at The Gates, Seven Years in Tibet'' filmlerinden tanıdığımız Fransız yönetmen Jean-Jacquez Annaud, bu filmde de oldukça iyi bir iş çıkarmış.  Antonio Banderas'ı da başarılı bulmakla birlikte, filmdeki diğer başrol oyuncusu Mark Strong ise yine bir batılı olmasına rağmen müslüman bir sultanı çok iyi canlandırmış.

Hepinize iyi seyirler..







2 yorum:

  1. duymadım ama yönetmen çok iyi yaaa.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir konu iyi bir yönetmenle çok iyi işlenmiş.

      Sil