10 Şubat 2013 Pazar

AGORA




Yapım: 2009 - Malta, İspanya
Tür: Biyografi, Tarih, Dram, Savaş
Yönetmen: Alejandro Amenabar
Oyuncular: Rachel Weisz, Max Minghella, Oscar Isaac, Rupert Evans
Senaryo: Alejandro Amenabar, Mateo Gil


Cahiller arasında kalmış bir alimin hazin öyküsü Agora..
Dindeki dogmalara İskenderiye feneri ile ışık tutan bir film..
4.yüzyılın sonlarında Roma dönemindeki Mısır'da (İskenderiye) geçiyor ve İskenderiyeli filozof, matematikçi ve astronom Hypatia'nın hayatını, Hristiyanlığın yayılışını, Yahudi-Hristiyan çekişmesini konu ediniyor.


Din eğer özünden koparılırsa, kutsal kitaplarda yer alan metinler insanlar tarafından değiştirilip çarpıtılırsa;  mantıktan, arayıştan ve sorgulamaktan uzaklaştırılıp da insanların uydurdukları töreler, gelenekler  dinselleştirilirse ortaya ne hazin sonuçlar çıkacağı görmüş oluyoruz filmde. Dini kendisine göre uyarlayan, kendi çıkarları için kullanan cahil ve yobaz insanların ne kadar vahşileşebileceğine şahit oluyoruz. Bu ne yazık ki, farklı tarihlerde, farklı dönemlerde, farklı medeniyetlerde değişmiyor..Hangi din olursa olsun, pratikte özünden farklı yaşanıyorsa ve uygulanıyorsa, medeniyetten, mantıktan ve hoşgörüden uzaklaşılıyor. 

Ben bu filmin, din karşıtı bir film olduğunu düşünmüyorum. Filmde eleştirilen, dinin özünün ve İncil'deki bazı metinlerin insanlar tarafından mantıkdışı ve kendi çıkarlarına uygun değiştirilmesi ve bunu diğerlerine dayatmalarıydı. Bu nedenle, haklı da buluyorum. Çünkü bu bağnazlık ve geri kafalılık birçok masum insanın vahşice katledilmesine ve birçok medeniyetin de bilim başta olmak üzere pek çok yönden gerilemesine neden olmuş. 

Filmdeki oyunculuklara gelirsek, hepsinin performansını beğendim. Özellikle de başrol oyuncusu Rachel Weisz tam anlamıyla mükemmeldi. Yönetmen Amenabar da çok iyi bir iş çıkarmış. Konusu, işlenişi ve temasıyla kusursuz bir film olmuş. Dekorlar ve kostümlerle tarihin dokusu da oldukça iyi yansıtılmış seyirciye.
Bu nedenle; din, felsefe ve bilim içerse de, sıkıcı olmayan ve müthiş atmosferi olan bir film..

İzlemek isteyen herkese tavsiye ediyorum..

Herkese iyi seyirler :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder