16 Şubat 2013 Cumartesi

Taare Zameen Par (Her Çocuk Özeldir)



''3 Idiots'' ile merhaba dediğim Hint sinemasında son derece başarılı bulduğum bir diğer film Taare Zameen Par..Hintçe ''Yerdeki Yıldızlar'' demek..Ülkemizde ''Her Çocuk Özeldir'' çevirisi ile de ünlenmiş.

Film, Disleksili (öğrenme bozukluğu olan) bir öğrencisini okul hayatına ve dış dünyaya hazırlamak için yoğun çaba sarfeden idealist bir öğretmenin çabalarını anlatıyor. Özellikle disleksiyi anlamak, dünyaya nasıl bir görsel açıdan baktıklarını bir parça deneyimlemek adına çok önemli adımlar atmış bir film..

                                 

Filmde, ailesi tarafından disleksik olduğu farkedilmeyen Ishaan, çoğu zaman yaramızlıkla, tembellikle ve başarısızlıkla suçlanıyor. Sokak oyunlarından dışlanan ve oyunlara dahil edilmeyen bir çocuk..Ishaan'ın farklı şeylerin peşinde olduğunu filmin ilk sahnelerinden itibaren farkediyoruz. Diğer çocuklardan uzakta, kendi hayalleri ile yaşayan, ailesinin ve öğretmenlerinin sınıflandırdığı gibi başarısız bir öğrenci.  Dikkatini derslere toparlayamadığı için kendine daha ilginç gelen şeylerin peşinde. Kimseyi umursamadan hayal kurmak, farklı yerler görmek onun vazgeçilmezlerinden biri. Okuldaki öğretmenlerin de ailesini zorlaması ile Ishaan yatılı bir okula veriliyor ve hayatının akışını değiştirecek öğretmeni ile burada tanışıyor..




Aamir Khan'ın iki filminde de (3 idiots ve bu film) gözümüze çarpan en büyük şey, ciddi bir eğitim sistemi eleştirisi içermesi. Sorunlu gözüken çocukların aslında sorunlu olmadıklarını, asıl sorunun ebeveynlerde, okullarda ve toplumların zihniyetlerinde olduğunu, bir çocuğun üzerinden yola çıkarak anlatmış seyircilere.


                                       

Evet, Bollywood denince, genelde kınalı kızlar, garip danslar geliyor ilk olarak aklımıza. Malum, önyargıları parçalamak atomu parçalamaktan daha zor. Ama, bu film için parçalayın derim  :)

Bence, sadece özel çocuklarla çalışan eğitimcilerin değil, her daim özellikle de öğrenme güçlüğü yaşayan bir öğrenciyle karşılaşma olasılığı bulunan her eğitimcinin izlemesi gereken bir film. Hatta sadece eğitimciler değil, anneler, babalar, kardeşler, çocukla ilgisi olan HERKESİN izlemesi gereken bir film..Çünkü film de de denildiği gibi, Her Çocuk Özeldir..




Aşağıda paylaştığım videoda da, filmden bazı görüntüler var..
(Filmdeki şarkıları da çok beğendim. Özellikle şarkıdaki sözler de bir o kadar anlamlıydı..)

Herkese iyi seyirler dilerim :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder